»Globalne neenakosti niso naključje, temveč načrtno ustvarjena razmerja,
ki ohranjajo hierarhije – na podlagi barve kože – nedotaknjene«.
Kehinde Andrews

KDAJ in KJE: 17.11.2022, Dvorana dijaškega doma Tabor, Kotnikova 4, Ljubljana

Z velikim veseljem vas vabimo na že  7. Humanitasovo nacionalno konferenco globalnega učenja. Osrednja tema letošnje konference bo  dekolonizacija vednosti.

Letošnja konferenca globalnega učenja nas bo popeljala skozi zgodovinske tokove, trende izobraževanja in produkcije vednosti, ki so pripeljali do nepredstavljivih globalnih neenakosti, vedno bolj prisotnih in občutnih tudi v naših neposrednih lokalnih okoljih. Degradacija okolja in podnebna kriza. Nova območja vojn in povečan obseg prisilnih migracij. Naraščajoče neenakosti in revščina, negotova oskrba s pitno vodo in preskrba s hrano. Povišane ravni tesnobe in depresije. Razraščanje sovražnosti do manjšinskih skupin in krepitev sovražnega govora.

Kot izobraževalci_ke, civilna družba, odločevalci_ ke imamo priložnost, hkrati pa tudi odgovornost razvijati bolj informirane in celovitejše odzive na edinstvene izzive našega časa. Letošnja tema konference nas bo tako podprla pri boljšem razumevanju kompleksnosti medsebojno povezanih delov našega sveta in s tem spodbudila k raziskovanju in odkrivanju primernih pristopov in odzivov, s katerimi lahko (z)gradimo pravičnejšo in odpornejšo sedanjost in prihodnost, ki ne bo temeljila na ponavljanju že utečenih zgodovinsko pogojenih neenakosti.

Ali lahko z dekolonizacijo vednosti stopimo na pravo pot poprave krivic iz preteklosti in reševanja izzivov prihodnosti? V uvodnem nagovoru navdihujočega aktivista in akademika, Kehindeja Andrewsa, ter na vzporednih delavnicah globalnega učenja z izjemnimi domačimi in tujimi gostjami in gosti boste lahko v živo preizkusili_e metode spoprijemanja z vsemi naštetimi težkimi vprašanji, se zazrli_e v ogledalo in iskreno prevprašali_e svojo lastno pozicijo v svetu in družbi. Na konferenci vas bo pričakala tudi tržnica metod in dobrih praks globalnega učenja, na kateri boste lahko poklepetali_e tudi z ostalimi izobraževalci_kami in soaktivisti_kami. V zaključku konference pa bomo znova podelili naziv Naj učiteljice ali učitelja globalnega učenja 2022 v natečaju Onkraj mehurčka. Konferenco bo povezovala Aleksandra Gačić.

PROGRAM konference

PRIJAVE sprejemamo do 14.11.2022 oziroma do zapolnitve mest.

Za vse dodatne informacije smo dosegljivi po e-pošti:  manca@humanitas.si  in  viktorija@humanitas.si.

Veselimo se vas!