21. marca obeležujemo dan boja proti rasni diskriminaciji. Na ta dan leta 1960 je policija ubila 69 ljudi na miroljubnem protestu proti apartheidu v Južnoafriški republiki. Šest let kasneje je generalna skupščina OZN razglasila ta dan za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji in pozvala države k spodbujanju strpnosti in sožitja ter izkoreninjanju rasne diskriminacije.

Žal pa so diskriminacija, nestrpnost, družbena neenakost in slojevitost še vedno močno prisotne tako v Sloveniji kot po svetu. Zato Humanitas sodeluje v evropskem projektu »Širimo solidarnost«, v okviru katerega prav te dni učenci in učenke več osnovnih in srednjih šol pošiljajo razglednice s fotografijami in sporočili o spoštovanju, strpnosti, raznolikosti naključno izbranim ljudem iz njihove lokalne skupnosti.

V okviru projekta, katerega cilj je spodbujati družbeno raznolikost, solidarnost in strpnost do vseh ljudi, izvajamo različne aktivnosti, ki prispevajo k razvoju kritičnega razmišljanja in solidarnosti med mladimi. Januarja smo uspešno izvedli usposabljanje za učiteljice in jih na interaktivni način seznanili z osnovami kritičnega branja in razumevanja fotografije, razumevanja odnosa med fotografijo in besedilom ter o možnostih uporabe fotografije pri razbijanju stereotipov. Učiteljice so opremljene z novim znanjem začele izvajati aktivnosti za kritično analiziranje fotografij za otroke v njihovih šolah, v okviru teh aktivnosti pa nastajajo tudi sporočila o solidarnosti, ki jih otroci te dni pošiljajo v svoji skupnosti.

Projekt »Širimo solidarnost« izvajamo partnerske organizacije v šestih evropskih državah. Poleg Slovenije sodelujejo še Hrvaška, Italija, Francija, Španija in Poljska, akcija pošiljanja sporočil solidarnosti pa te dni poteka v vseh sodelujočih državah. Več o projektu si lahko preberete tudi na spletni strani projekta: https://www.fraternity-card.eu.

FOTO: Ena izmed izbranih in nagrajenih fotografij na temo migracij. Avtor: Dani Modrej (Slovenija).