Danes, 21. marca, na mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, učenci in učenke slovenskih osnovnih in srednjih šol skupaj z evropskimi vrstniki in vrstnicami v okviru projekta “Širimo solidarnost!” pošiljajo sporočila solidarnosti svojim sodržavljanom in sodržavljankam. 

Razglednice s sporočili pošiljajo po približno mesecu dni ustvarjanja sporočil solidarnosti, ki jih danes pošiljajo naključno izbranim prebivalcem in prebivalkam njihovih skupnosti. Sporočila so nastala na podlagi delavnic analize fotografij, izbranih v okviru projekta, in govorijo o raznolikosti, antidiskriminaciji in vrednotah, kot so enakost, solidarnost, pravičnost in spoštovanje. Otroci in mladi so sporočila napisali na razglednice s fotografijami, nato pa so naključno izbrali prejemnike razglednice.  

Razglednica je sestavljena iz dveh delov, eden ostane pri prejemniku oz. prejemnici, na drugem pa lahko ta napiše odgovor in ga pošlje nazaj učencu ali učenki. Če boste v prihodnjih dneh prejeli razglednico s sporočilom, vas vabimo, da na sporočila odgovorite, saj mladi nestrpno čakajo na vaše odgovore. 

Fotografije na razglednicah so delo fotografov iz Francije, Italije, Poljske, Slovenije, Španije in Hrvaške, ki so tudi sodelujoče države v projektu. Glavni cilj projekta, ki temelji na aktivnemu državljanstvu, pa tudi umetnosti in fotografiji je, da se mladi naučijo kritično ovrednotiti fotografije in druge podobe, ki jih v sodobni družbi vsakodnevno obdajajo, in na podlagi teh napišejo sporočilo solidarnosti. 

Projekt je zasnovala francoska organizacija La Ligue de l’enseignement pred približno dvajsetimi leti, v šolskem letu 2020/2021 pa je v projektu prvič sodelovala tudi Slovenija v organizaciji Humanitasa. V šolskem letu 2020/2021 je sodelovalo približno 23.000 učencev in učenk iz šestih držav, med njimi tudi iz Slovenije. 

Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske unije in Ministrstva za javno upravo RS. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije ter drugih financerjev.