Novembra nas je v okviru projekta Culpeer4Change obiskala bolivijska gledališka skupina Teatro Trono, ki Sloveniji in Evropi predaja pomembno sporočilo. Da ima trajnostni razvoj cilje, ki jih moramo doseči, otroci svoje pravice, migracije pa svoje zgodovinske vzroke in posledice, smo tri leta ozaveščali po šolah in drugih izobraževalnih okoljih v sedmih evropskih državah, med drugim v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Bolgariji, na Danskem in Poljskem.Pri tem so nam pomagali in nas navduševali: Nahir, Ana Gabriela, Reyna, Claudio, Oliver in Carlos, vsi del gledališke skupine Teatro Trono, ki je v sivo novembrsko Evropo prinesla barve iz Bolivije.

Kolektiv, ki ga zdaj mentorira Ana Salazar Torrez, s katerim je že dve desetletji, je k nam prinesel predstavo Dežela brez zla in njihov način dela z mladimi, ki ima prav posebno zgodbo in ozadje. Ivan Nogales, sin soborca Che Guevare, je na podlagi študija sociologije in praktičnih izkušenj v gledališču, med drugim tudi z Augustom Boalom, začetnikom gledališča zatiranih, leta 1991 uradno posvojil 7 otrok z ulice, ki so živeli v državni instituciji, in z njimi ustanovil skupino Teatro Trono. V delavskem naselju tik nad mestom La Paz so skupaj ustvarili mladinski center, ki združuje dramske, filmske in knjižnične dejavnosti s prostorom za združevanje in sodelovanje pri dejavnostih za krepitev samozavesti po metodologiji, ki jo kot kolektiv razvijajo, dekolonizaciji telesa. Tam se otroci ulice s pomočjo estetskih umetnosti rehabilitirajo in postopoma postanejo protagonisti sprememb.

Bolivija, ki ima četrtino svetovnih zalog litija in je velika kot Nemčija in Francija skupaj, je zaradi kolonialne zgodovine in neokolonialne sedanjosti najrevnejša država v Južni Ameriki, epidemija bolezni Covid-19 pa je gospodarsko krizo in politično nestabilnost še okrepila. Zato je bil obisk Teatro Trono tudi za nas pravi mali čudež. Prva bolivijska gledališka zasedba, ki po svetu širi pobudo za urbano marginalizirano mladino, si je prislužila mednarodno priznanje v Peruju, Mehiki, Kolumbiji in Evropi, nam pa za seboj pustila svoje vtise ob obisku Slovenije. Vabimo vas, da si ogledate spodnji video in prisluhnete njihovim sporočilom. Vodji skupine Ani Salazar Torrez, ki je v Ljubljani s skupino izvedla več delavnic, pa lahko prisluhnete tudi v pogovoru z novinarjem Gorazdom Rečnikom.